Podruhé jsme moštovali ve Sklace u Doks

12. a 13. listopadu jsme zopakovali dobrovolnický den Moštování na statku. Zatím náš jediný mimo pražský dobrovolnický den proběhl ve spolupráci s Institutem pohostinného přátelství v malé vesnici Skalka u Doks v romantickém Máchově kraji.

Po příjezdu a seznámení se s místními a s cíly Institutu pohostinného přátelství jsme se vrhli do práce. Zjistili jsme, že oproti loňskému roku je nyní jablek k moštování dvakrát víc. Kromě plného vozíku jablek na nás čekala ještě podobně velká hromada ve stodole.

Jak moštování probíhá?

  1. Vyházíme špatná jablka, u kterých zkaženou část jednoduše odkrojit
  2. Jablka nahrubo omyjeme vodou v kádi
  3. Rozkrájíme je na čtvrtiny a odkrojíme špatné části
  4. Jablka nadrtíme v drtičce
  5. Vysteleme lis na ovoce látkovou plachetkou a naplníme nadrcenými jablky
  6. Nasadíme lisovací desku a šroubováním jí utahujeme.  Abychom se tolik nenadřeli, použijeme k utahování delší tyč.
  7. Z moštovače nyní vytéka jablečná šťáva, kterou přeléváme do připravených kanystrů
  8. Aby se mošt nekazil déle vydržel, přidávají do něj trochu křenu. Ten mu prý dodá i zajímavou chuť, kterou jsme ale neměli možnost ochutnat, protože křen se přidává až později.

Krájení jablek probíhá uvniř, ostatní práce venku. Venku bylo pár stupňů na nulou a proto jsme si zde udělali oheň. Osvědčilo se také mít dvoje rukavice – uvnitř nějaké tenké teplé a navrchu gumové.

Práci jsme prokládali jídlem, bramboračkou a rizotem k obědu, koláčem k svačině a bramboráky k večeři. Ochutnali jsme také domácí zázvorové pivo.

Ráno jsme byly na procházce po vesnici a před odjezdem každý dostal 2 lahvičky moštu v designovaných lahvích.

Další fotky naleznete ve fotogalerii.

 

Označeno v Dobrovolnický den